Zimowa kawa – jak ją przygotować? 5 pomysłów!

Za oknem coraz zimniej i ciemniej, dlatego jest to idealna pora, aby zacząć przygotowywać prawdziwie rozgrzewające napoje, które dodadzą nam energii i poprawią humor. Gorąca i przygotowana w domu zimowa kawa jest świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia, a poniżej znajdziesz kilka łatwych i szybkich inspiracji, w jaki sposób ją przygotować!

Zimowa kawa

Zimowa kawa piernikowa

Kawa o smaku piernikowym jest tym, co niemal każdemu kojarzy się z grudniem i okresem przedświątecznym, dlatego koniecznie naucz się przygotowywać ją w domu, aby sprawić przyjemność i sobie i innym domownikom!

Co będzie potrzebne?

  • 150 ml świeżo zaparzonej i gorącej kawy
  • 120 ml gorącego mleka (może być krowie lub dowolne roślinne – najlepiej owsiane lub waniliowe)
  • 1 łyżeczka gotowej przyprawy do piernika (możesz też zrobić ją samodzielnie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu
  • Bita śmietana

Zimowa kawa piernikowa – przygotowanie krok po kroku

  1. Zaparz świeżą i dobrej jakości kawę i przelej ją do dużego kubka.
  2. Podgrzej mleko, aż będzie gorące (uważaj, aby nie wykipiało) i dolej je do kubka z kawą.
  3. Do napoju dodaj miód, przyprawę piernikową oraz cynamon a całość mieszaj tak długo, aż miód się rozpuści.
  4. Do ozdoby dodaj bitą śmietanę i posyp ją delikatnie kakao albo cynamonem i gotowe!

Zimowa kawa z czekoladą i przyprawami korzennymi, czyli mokka

Mokka to mniej znane określenie na popularną kawę z czekoladą, którą bardzo łatwo jest przygotować samemu w domu. Aby napojowi nadać bardziej zimowy charakter, dodaj do niej odrobinę przypraw korzennych.

Co będzie potrzebne?

  • 150 ml kawy
  • 120 ml mleka (krowiego lub roślinnego – najlepiej owsianego lub waniliowego, ale każde inne też będzie pasowało)
  • Przyprawy korzenne – możesz kupić gotową mieszankę, lub zrobić ją samodzielnie z imbiru, goździków, cynamonu i kardamonu
  • Cynamon
  • Miód
  • Gorzka czekolada (lub mleczna, jeśli nie lubisz posmaku goryczki)
  • Bita śmietana do ozdoby

Zimowa mokka – przygotowanie krok po kroku

  1. Zaparz kawę dobrej jakości i przelej ją do dużego kubka.
  2. Podgrzej mleko, aż będzie gorące (uważaj, aby nie wykipiało) i dodaj do niego kawałki czekolady. Całość mieszaj cały czas tak długo, aż czekolada się rozpuści, a następnie dolej do kubka z kawą.
  3. Do napoju dodaj miód, przyprawę piernikową oraz cynamon a całość mieszaj tak długo, aż miód się rozpuści.
  4. Do ozdoby dodaj bitą śmietanę i posyp ją delikatnie kakao albo cynamonem i gotowe!
Zimowa kawa

Zimowa kawa o smaku pumpkin spice latte

Kultowe już pumpkin spice latte jest tym, na co wiele osób czeka przez cały rok, dlatego dla wszystkich jej miłośników jest dobra wiadomość – kawę tę można przygotować samodzielnie w domu, wymaga ona jednak odrobiny wcześniejszego przygotowania.

Co będzie potrzebne?

  • 150 ml mocnej czarnej kawy
  • 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego – najlepiej grochowego, ponieważ ma najbardziej neutralny smak)
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej i cynamonu
  • Szczypta mielonych goździków, mielonego imbiru, startej gałki muszkatołowej, mielonego kardamonu i mielonego ziela angielskiego
  • Bita śmietana i laski cynamonu lub wanilii do ozdoby

Pumpkin spice latte – przygotowanie krok po kroku

  1. Wymieszaj puree z dyni z miodem, pastą waniliową, cynamonem i pozostałymi przyprawami oraz z sokiem z pomarańczy i mieszaj tak długo, aż powstanie jednolita masa.
  2. Zaparz kawę i przelej ją do dużego kubka.
  3. Podgrzej mleko (uważaj aby się nie zagotowało i nie wykipiało) i spień je.
  4. Przelej mleko do kubka z herbatą oraz dodaj do niego pastę zrobioną z pozostałych składników i całość porządnie wymieszaj.
  5. Wierzch udekoruj bitą śmietaną, posyp ją cynamonem i dodaj jeszcze laskę wanilii. Gotowe!

Zimowa kawa pomarańczowo-czekoladowa

Pomarańcze, czekolada i pierniki to typowe dla zimy smaki i aromaty, które dodatkowo świetnie komponują się z kawą. Wypróbuj i przygotuj w domu własną pomarańczowo-czekoladowy napój!

Co będzie potrzebne?

  • 100 ml mocnej czarnej kawy
  • 120 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki syropu pomarańczowo-czekoladowego do kawy
  • Bita śmietana do ozdoby
  • Świeżo starta skórka z pomarańczy

Zimowa kawa pomarańczowo-czekoladowa – przygotowanie krok po kroku

  1. Zaparz świeżą kawę i przelej ją do dużego kubka.
  2. Podgrzej mleko (uważaj, aby się nie przypaliło i wykipiało) i lekko je spień.
  3. Do kubka z kawą dodaj syrop pomarańczowo-czekoladowy oraz cynamon i mleko.
  4. Sparz skórkę pomarańczy i zetrzyj ją na tarce na małych oczkach.
  5. Wierzch udekoruj bitą śmietaną, posyp ją cynamonem i dodaj jeszcze startą skórkę pomarańczy. Gotowe!
Zimowa kawa

Zimowa kawa po turecku

Kawa parzona po turecku charakteryzuje się bardzo intensywnym i ostrym smakiem, dzięki czemu idealnie rozgrzewa oraz pobudza. To czyni ją doskonałym napojem na  długie zimowe i jesienne dni.

Aby przygotować kawę po turecku, wykazać się musisz odrobiną cierpliwości, ponieważ jej zaparzenie wymaga więcej pracy oraz specjalnego tygielka do parzenia, który kupić można w każdym specjalistycznym sklepie.

Co będzie potrzebne?

  • 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • Szczypta mielonego chili

Zimowa kawa po turecku – przygotowanie krok po kroku

  1. Do tygielka wsyp zmieloną kawę, zalej ją zimą wodą i dodaj cukier. Całość podgrzewaj na małym ogniu, ale bardzo ostrożnie, tak aby napój się nie zagotował.
  2. Po pojawieniu się pianki na kawie, zdejmij tygielek z ognia i odstaw, aby kawa lekko wystygła.
  3. Dodaj do tygielka szczyptę zmielonego chili oraz kakao i ponownie podgrzewaj kawę na kuchence (ale tak, aby się nie zagotowała). Kiedy zobaczysz piankę, całość zdejmij z ognia, odczekaj aż nieco wystygnie, a następnie całą czynność powtórz jeszcze trzykrotnie.
  4. Zanim nalejesz kawę do filiżanki, odstaw ją na moment, aby fusy opadły na dno i ciesz się oryginalnym i aromatycznym smakiem Twojej kawy!

Jak widzisz, zimową kawę przegotować można na bardzo wiele sposobów, a najważniejsze jest to, żeby miała działanie rozgrzewające i pobudzające. Nie bój się eksperymentować z przyprawami i dodatkami, a na pewno jej smak nie znudzi się Ci przez cały chłodny okres naszego roku!

Sprawdź też, czy kawa jest zdrowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *