Tort urodzinowy to najważniejszy element każdego przyjęcia. Możesz zamówić go w sprawdzonej cukierni, albo przygotować samodzielnie w domu. Każdy ma swoje ulubione smaki, więc znalezienie takiego przepisu, który zadowoli wszystkich może być sporym wyzwaniem. Mimo to nie warto się poddawać. Pokażę Ci kilka przepisów i wskazówek, jak zrobić tort na urodziny, który zachwyci Ciebie i Twoich gości!

Tort urodzinowy owocowo-czekoladowy – przepis, z którym na pewno sobie poradzisz
Przygotowanie tortu zajmuje zwykle sporo czasu i potrzebować będziemy do tego naprawdę wielu składników. Oczywiście pamiętaj, że każdy przepis możesz delikatnie modyfikować, w taki sposób, żeby idealnie dopasować go do swoich smakowych preferencji. Jak zrobić tort urodzinowy?
Co będzie potrzebne?
Biszkopt:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 3/5 szklanki mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- Łyżeczka soli
Krem czekoladowy:
- 150 ml śmietanki kremówki
- Pół tabliczki mlecznej czekolady
- 100 g serka mascarpone
Spód tortu i środkowa warstwa:
- Opakowanie czekoladowo-owsianych dowolnych ciasteczek
Krem śmietankowy:
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- Odrobina świeżych owoców
Masa żelowo-owocowa:
- 250 g truskawek
- 1 czubata łyżka cukru (jeśli truskawki są kwaśne, to odrobinę więcej)
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Krem do ścianek tortu:
- 1 i ¼ tabliczki czekolady białej
- 100 ml śmietany kremówki
- Łyżeczka masła
- Łyżeczka soli
Czekoladowy lukier do ozdoby:
- Pół tabliczki czekolady mlecznej
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka masła
Tort urodzinowy owocowo-czekoladowy – przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie biszkoptu:
- Rozdziel białka od żółtek. Do białek dodaj odrobinę soli i ubijaj je przez 2-3 minuty. Po upływnie tego czasu powoli dodawaj cukier i cały czas ubijaj, aż nie powstanie sztywna masa.
- Do sztywnej masy dodaj żółtka i ponownie przez chwilę ubijaj, aż składniki się wymieszają.
- Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj za pomocą miksera (na najmniejszych obrotach).
- Przygotowaną masę przelej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Uważaj, żeby biszkopt się za mocno nie przypiekł!
Spód ciasteczkowy:
- Pokrusz ciasteczka za pomocą tłuczka na drobne okruchy – im mniejsze, tym lepiej.
Masa żelowo-owocowa:
- Umyj truskawki, wytnij szypułki i zmiksuj je na gładki mus.
- Do musu truskawkowego dodaj żelatynę, cukier i łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Przelej masę do formy od ciasta i odstaw aż stężeje.
Krem czekoladowy:
- Przygotuj kąpiel wodną (do garnuszka wlej i zagotuj wodę, przykryj go miseczką).
- Do miseczki wlej śmietanę kremówkę, czekoladę i masło. Mieszaj aż czekolada się nie rozpuści, a wszystkie składniki nie zmieszają.
- Do kremu dodaj mascarpone i całość dokładnie wymieszaj.
Krem śmietankowy:
- Ubij w misce śmietanę kremówkę na sztywną masę, dodaj serek mascaropne i cukier i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Złożenie tortu:
- Na dno formy tortowej wsyp połowę pokruszonej masy ciasteczkowej i dokładnie ją ubij.
- Przetnij biszkopt wzdłuż, tak żeby otrzymać dwie równej grubości warstwy.
- Na ciasteczkowy spód ułóż biszkopt. Delikatnie pokropić go możesz schłodzoną herbatą, aby był bardziej wilgotny.
- Posmaruj biszkopt cienką warstwą kremu czekoladowego. Następnie posyp ciasto resztą przygotowanego spodu ciasteczkowego.
- Posmaruj biszkopt resztą kremu czekoladowego.
- Ułóż drugą warstwę biszkoptu i pokrop go delikatnie herbatą.
- Posmaruj biszkopt cienką warstwą kremu śmietankowego. Następnie przykryj ją masą żelowo-owocową. Całość ponownie przykryj kremem śmietankowym.
- Posmaruj ścianki tortu przygotowanym wcześniej kremem, a następnie nierównomiernie oblej go masą czekoladową.

Jak zrobić tort urodzinowy – dekoracje
Przygotowywanie tortu to nie tylko ciasto, a równie ważne są dodatki i dekoracje. Dowiedz się, jak zrobić tort i jak ozdobić wypiek, aby był piękny i smakowity!
Dekoracje owocowe – najprostsze i przepyszne ozdoby
Najszybszym pomysłem na przygotowanie dekoracji do tortu są oczywiście owoce. Doskonale przełamią one słodycz ciasta i wprowadzą ciekawe urozmaicenie. Masz pełną dowolność, jakie owoce wybierzesz i czy ułożysz je w całości na torcie czy pokroisz je w kostki.
Bezy i czekoladki – dla miłośników słodyczy
Inną propozycją na szybkie udekorowanie tortu mogą być beziki lub kawałki czekolady. Bezy mają różne kolory i kształty, nadadzą więc ciastu nieco weselszego wyglądu. Pamiętaj jednak, że są one bardzo słodkie, nie przesadź więc z ich ilością!
W wielu sklepach znaleźć można gotowe czekoladowe literki lub inne kształty, które świetnie sprawdzą się do udekorowania każdego tortu. Możesz za ich pomocą napisać na przykład ,,5 urodziny Ani” lub coś innego, co tylko wpadnie Ci do głowy!
Jak zrobić tort – o czym jeszcze warto pamiętać?
Oczywiście nie ma jednego sprawdzonego sposobu na to, jak zrobić tort, który zasmakuje każdemu. Możesz się jednak postarać przygotować go w taki sposób, aby mógł on się wpasować w gusta większości gości.
Przede wszystkim więc, do pieczenia nie używaj składników, które wielu osobom nie smakują – mogą być to rodzynki, mleczko kokosowe czy biszkopt nasączony alkoholem. Zamiast tego zastąp je tym, co uwielbiają wszyscy i co jest nieco bardziej uniwersalne.
Kolejną kwestią, o której warto pamiętać piekąc torty jest to, żeby nie były one zbyt słodkie. Nawet jeśli na początku wszyscy będą się nim zachwycać, taki wypieki szybko mogą zemdlić i przyprawić o bóle brzucha. Oczywiście nie każdego, ale dość często się to zdarza.
I co najważniejsze, przygotuj tort o takim rozmiarze, żeby dla każdego gościa wystarczyło! Zawsze warto jest zaplanować też kilka kawałków na dokładkę, gdyby komuś nasz wypiek szczególnie zasmakował. Z wielkością ciasta nie ma jednak co przesadzać. Nie przygotowuj ciasta większego niż będziecie w stanie zjeść, ponieważ zmuszony będziesz go wyrzucić. Szkoda więc Twojej pracy i pieniędzy.



