Jakie ciasto na urodziny przygotować?

Pyszne ciasto to jeden z najważniejszych elementów udanego przyjęcia urodzinowego. W zależności od własnych upodobań zdecydować się można na tort lub coś odrobinę skromniejszego. Niektórzy wolą kupić gotowy wypiek, a inni kochają przygotować coś samodzielnie w domu. Wszystkie te możliwości są dobre, ale wybór ciasta nie powinien być przypadkowy. Dowiedz się więc, jakie ciasto na urodziny przygotować!

ciasto na urodziny

Jakie ciasto na urodziny najlepiej wybrać? Kilka wskazówek

Szukając idealnego ciasta na urodziny, zwrócić powinno się uwagę na kilka aspektów. Oczywiście większość z nich jest całkowicie subiektywnych i dokonując ostatecznego wyboru kieruj się przede wszystkim swoimi osobistymi preferencjami. Na co jednak warto zwrócić uwagę?

Ilość gości – uważaj, żeby dla nikogo nie zabrakło!

Niezależnie od tego, na jakie ciasto na urodziny się zdecydujesz, najważniejsze powinno być odpowiednie dobranie jego rozmiaru! Tort nie może być zbyt mały, bo jeśli dla kogoś zabraknie, wszyscy goście, a przede wszystkim Ty, poczuć się możecie bardzo niekomfortowo i niezręcznie. Postaraj się więc pod żadnym pozorem nie popuścić do takiej sytuacji!

Zawsze warto przygotować nieco większe ciasto, tak żeby dla chętnych został jeszcze kawałek na dokładkę. Nie przesadzaj jednak z rozmiarem, ponieważ jeśli kawałków będzie za dużo, to okazać się może, że nie będziesz w stanie zjeść ich wszystkich przez kolejne kilka dni i ostatecznie wyrzucisz je do śmietnika. Oprócz tego, że nie powinno się w ten sposób marnować jedzenia, to niepotrzebnie wydasz pieniądze lub poświęcisz tyle czasu na przygotowanie ciasta.

Weź pod uwagę gusta i preferencje gości – będzie im bardzo miło

Oczywiście przy wyborze tego, jakie ciasto na urodziny przygotujesz, kierować się powinno przede wszystkim własnymi preferencjami. Warto jednak zwrócić uwagę także na to, co lubią osoby, które zaprosisz, szczególnie jeśli będzie to mała grupa.

Jeśli wiesz, że wśród gości są weganie, osoby nietolerujące glutenu lub laktozy oraz takie, które całkowicie zrezygnowały z cukru – przygotuj takie ciasto, które także oni będą mogli spróbować. Jego kupienie lub upieczenie nie jest wcale tak trudne jak wielu osobom się wydaje, a poszukanie w Internecie odpowiedniego przepisu lub cukierni zajmuje zwykle mniej niż kilka minut. To mały gest, a na pewno sprawi dużo radości osobom, które zaprosisz!

ciasto na urodziny

Typowy urodzinowy tort lub ciasto bardziej uniwersalne

Nie każdy jest fanem tradycyjnych urodzinowych tortów. Najczęściej są one bardzo słodkie i wysokokaloryczne, dlatego część osób nie chce ich nawet próbować. Oczywiście nie jest to reguła, a wiele osób cały rok czeka na możliwość zjedzenia właśnie takiego ciasta!

Coraz częściej spotkać się jednak można z tym że na urodziny przygotowuje się zwykłe ciasta, takie jak tarty, szarlotki czy wypieki z kruszonką. Są one równie pyszne i zdecydowanie bardziej uniwersalne, dzięki czemu zwykle wszystkim smakują.

To, na jakie ciasto na urodziny się zdecydujesz zależy od Ciebie i od charakteru imprezy, którą wyprawiasz. Jeśli jednak słodkie i zawierające mnóstwo śmietany tradycyjne torty przyprawiają Cię o mdłości, spokojnie znaleźć możesz dla nich alternatywę.

Uniwersalne ciasto na urodziny – przepis na pyszną tartę cytrynową

Tarty to naprawdę uniwersalne, łatwe w przygotowaniu i przepyszne ciasta. Jeśli nie wiesz, jakie ciasto na urodziny chcesz przygotować, ta propozycja może okazać się strzałem w dziesiątkę! Oprócz tego, że smakuje naprawdę wyśmienicie, to świetnie wygląda i kończyć jedzenie jej możesz nawet kilka dni po imprezie! Dowiedz się, jak ją przygotować!

Co będzie potrzebne?

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • Pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • Pół kostki schłodzonego masła
  • Szczypta soli

Masa cytrynowa:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Tarta cytrynowa – przygotowanie krok po kroku

Przygotowywanie tarty najlepiej jest rozpocząć od wyrobienia kruchego ciasta.

  1. Do dużej miski dodaj sól, mąkę i cukier.
  2. Schłodzone masło pokrój w małą kostkę i dodaj do suchych składników. Całość siekaj nożem tak długo, aż nie będzie przypominała dużych okruchów chleba.
  3. Do małej miseczki wlej 2 łyżki śmietany kremówki. Dodaj do niej jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie składniki te dodaj do miski z pozostałymi produktami.
  4. Ciasta dokładnie zagnieć, tak żeby wszystkie składniki dobrze się wymieszały, a masa przestała kleić. Następnie rozgnieć ją na placek o średnicy około 20 centymetrów, owiń przezroczystą folią i włóż do lodówki na co najmniej 45 minut.

Teraz czas na zrobienie masy cytrynowej:

  1. Do dużej miski wbij 8 jajek. Dodaj do nich cukier i całość delikatnie wymieszaj za pomocą miksera. Uważaj jednak, żeby masa nie zrobiła się puszysta – miksuj tylko do tego czasu, aż składniki się przemieszają.
  2. Świeże cytryny zalej wrzącą wodą i potrzymaj je w niej przez kilka minut. Dzięki temu staną się one nieco bardziej miękkie i dużo łatwiej będzie Ci wycisnąć z nich sok. Przygotuj w ten sposób 200 ml soku. Następnie przelej go przez sitko o małych oczkach i wlej do miski z masą jajeczną.
  3. Do masy dodaj śmietanę kremówkę i całość dokładnie wymieszaj.

Teraz czas na przygotowanie formy do tarty. Całą dokładnie wysmaruj masłem, aby ciasto po wypieczeniu się do niej nie przykleiło. Następnie równomiernie rozłóż na niej przygotowane i schłodzone kruche ciasto. Piecz je w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz je jeszcze przez 8 minut.

Następnie do ciasta wlej masę jajeczną (ale przed wlaniem jeszcze raz dokładnie ją wymieszaj). Ciasto piecz przez około 30-45 minut w piekarniku o temperaturze 150 stopni i włącz opcję grzania góra-dół.

Ciasto po ostygnięciu podawać możesz albo samo, albo z dodatkiem gałki lodów lub bitej śmietany. Dla ozdoby położyć możesz na każdym kawałku także listek mięty. Gwarantuję, że tak podane ciasto zasmakuje zarówno Tobie, jak i wszystkim Twoim gościom!

Udanej imprezy urodzinowej!

Dowiedz się więcej o gotowaniu.