Pieczarki zapiekane – sprawdź nasz przepis!

Pieczarki zapiekane to świetny pomysł na obiad. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku. Do wykonania dania przyda Ci się masło, cebule, czy natka pietruszki. Pamiętaj też, aby mieć pod ręką patelnie i kilka innych podstawowych akcesoriów kuchennych.

Pieczarki zapiekane

Pieczarki zapiekane – składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 100 g masła
  • 2 cebule
  • sok z 1 cytryny
  • 15 g posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 g szynki
  • 3 łyżki startego sera
  • sól i pieprz wg. uznania
  • masło lub inny tłuszcz do wysmarowania formy

Jak zrobić pieczarki zapiekane?

Pieczarki oczyść dokładnie. Następnie poszatkuj je oraz cebulę. Rozgrzej patelnie, a następnie przez ok. 30 minut duś na niej przygotowane składniki. W razie potrzeby możesz dodawać do nich odrobinę wody. Pod koniec oprósz mąką, dodaj śmietanę i zagotuj całość, doprawiając solą oraz pieprzem.

Gorące pieczarki wymieszaj z surowym jajkiem. Żaroodporne naczynie (może być kilka mniejszych) wysmaruj tłuszczem. Układaj na dnie szynkę lub inne mięso (nie surowe!), przykrywaj pieczarkami, posyp serem. Piekarnik rozgrzej do 180°C i zapiekaj w nim danie przez ok. 10-15 minut, zależnie od wielkości wykorzystanej formy. Podawaj na ciepło. Przed serwowaniem możesz np. posypać danie natką pietruszki. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy!