Rosół wołowy to podstawowy przepis na aromatyczny wywar. Jak go zrobić? Sprawdź, co musisz przygotować oraz w jaki sposób go ugotować, aby uzyskać klarowną i naprawdę smaczną zupę. Wykorzystasz ją również jako bazę do dalszego gotowania.

Rosół wołowy – składniki:
- 500-700 g mięsa wołowego, np. pręga, mostek
- 1 pęczek włoszczyzny z kapustą (ok. 300 g)
- 2 cebule
- posiekana natka pietruszki, ew. koperek
- sól, pieprz, cukier do smaku
Jak zrobić rosół wołowy?
Mięso dokładnie oczyść. Zalej je wodą i posól, dodaj szczyptę cukru. Gotuj je na niewielkiej mocy kuchenki przez 2-2,5 godziny. Możesz też użyć do tego szybkowaru (wtedy ok. 30 minut). Warzywa umyj i obierz, opłucz je i dodaj do zupy w połowie gotowania – po ok. 1,5 godziny. Równocześnie dodaj pieprz oraz cebulę razem z łupiną. Możesz ją wcześniej umyć i zarumienić nad płomieniem. Ugotowany rosół przecedź przez gęste sito. Sprawdź jego smak, ewentualnie dopraw. Podgrzej przed podaniem.
Możesz go podać np. z dodatkiem makaronu, uszek, z kaszą, czy z kluskami lanymi. Serwuj go na talerzu, w bulionówce lub w filiżance. Smacznego!
Inny ciekawy przepis na rosół wołowy znajdziesz tutaj: https://gerlach.pl/blog/post/przepis-na-rosol-z-wolowiny.html.



