Sałatka jajeczna – sprawdź przepis!

Sałatka jajeczna to prawdziwy klasyk. Jak ją zrobić krok po kroku? Dowiedz się, jakie składniki będą Ci potrzebne oraz sprawdź instrukcję. Taka sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie, ale nie tylko.

Sałatka jajeczna

Sałatka jajeczna – przepisy:

  • 8 jajek
  • 2 główki sałaty
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka zielonego groszku konserwowego
  • ½ szklanki majonezu
  • rzodkiewki wg. uznania
  • sól i cukier do smaku

Jak zrobić sałatkę jajeczną?

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Gdy wystygną, obierz je i krój w drobną kostkę za pomocą ostrego noża. Szczypiorek i sałatę umyj, a następnie posiekaj je i wymieszaj z jajkami. Dodaj groszek, natkę pietruszki i wymieszaj z majonezem lub ewentualnie – śmietaną bądź jogurtem naturalnym. Dopraw solą oraz cukrem. Wykładaj sałatkę na półmisek i ozdób ją, układają wokół rzodkiewki. Możesz ten krok oczywiście pominąć i np. włożyć ją do pojemnika na lunch. Smacznego!

Sprawdź też inne przepisy!