Sałatka pieczarkowa doskonale nadaje się jako dodatek do rodzinnych spotkań, ale nie tylko. Weźmiesz ją ze sobą również na lunch. Jak ją zrobić krok po kroku? Sprawdź, w jaki sposób je przygotować.

Sałatka pieczarkowa – składniki:
- 500 g pieczarek
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki sosu tatarskiego
- 3 jajka
- pomidory wg. uznania
- natka pietruszki wg. uznania
- sól i pieprz wg. uznania
Jak zrobić sałatkę pieczarkową?
Pieczarki oczyść. Odsącz je z nadmiaru wody. Za pomocą ostrego noża poszatkuj je w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny tak, aby nie ściemniały. W garnku zagotuj wodę, posól ją i dodaj do niej pieczarki. Gotuj przez 2-3 minuty. Wylej je na sito i dobrze odsącz. Włóż do miski, skrop oliwą i pozostałym sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Wykładaj pieczarki na półmisek lub do salaterki, dekorując je ugotowanymi na twardo jajkami, kawałkami pomidorów i ulubioną zieleniną: może być to natka pietruszki, jarmuż czy estragon. Smacznego!



