Sałatka pieczarkowa – jak ją zrobić?

Sałatka pieczarkowa doskonale nadaje się jako dodatek do rodzinnych spotkań, ale nie tylko. Weźmiesz ją ze sobą również na lunch. Jak ją zrobić krok po kroku? Sprawdź, w jaki sposób je przygotować.

Sałatka pieczarkowa

Sałatka pieczarkowa – składniki:

  • 500 g pieczarek
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu tatarskiego
  • 3 jajka
  • pomidory wg. uznania
  • natka pietruszki wg. uznania
  • sól i pieprz wg. uznania

Jak zrobić sałatkę pieczarkową?

Pieczarki oczyść. Odsącz je z nadmiaru wody. Za pomocą ostrego noża poszatkuj je w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny tak, aby nie ściemniały. W garnku zagotuj wodę, posól ją i dodaj do niej pieczarki. Gotuj przez 2-3 minuty. Wylej je na sito i dobrze odsącz. Włóż do miski, skrop oliwą i pozostałym sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Wykładaj pieczarki na półmisek lub do salaterki, dekorując je ugotowanymi na twardo jajkami, kawałkami pomidorów i ulubioną zieleniną: może być to natka pietruszki, jarmuż czy estragon. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy!