Sałatka turecka to smaczne danie na bazie ziemniaków, z jabłkami, orzechami włoskimi oraz białym winem. Sprawdź, jak ją zrobić krok po kroku. Na co zwrócić uwagę w trakcie przygotowania?

Sałatka turecka – składniki:
- 500 g ziemniaków
- 3 jabłka
- 250 g wyłuskanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ½ szklani majonezu
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- sok z cytryny
- sól i pieprz wg. uznania
Jak zrobić sałatkę turecką?
Ziemniaki ugoruj w mundurkach. Pokrój je, razem z jabłkami, na cienkie plasterki. Jabłka skrop sokiem z cytryny. Ziemniaki ułóż na półmisku, przyprawiając je solą oraz pieprzem według uznania. Posyp je posiekaną natką pietruszki oraz drobno posiekanymi orzechami. Zostaw kilka orzechów w połówkach lub ćwiartkach do dekoracji.
Jajka ugotuj na twardo, oddziel białka od złotek i te pierwsze potnij na plasterki. Obkładaj ziemniaki jabłkami i jajami. Całość oblej majonezem wymieszanym z winem. Posyp od góry przetartymi przez sito żółtkami. Udekoruj i podawaj, smacznego!



