Sałatka turecka – jak ją zrobić?

Sałatka turecka to smaczne danie na bazie ziemniaków, z jabłkami, orzechami włoskimi oraz białym winem. Sprawdź, jak ją zrobić krok po kroku. Na co zwrócić uwagę w trakcie przygotowania?

Sałatka turecka

Sałatka turecka – składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 3 jabłka
  • 250 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklani majonezu
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz wg. uznania

Jak zrobić sałatkę turecką?

Ziemniaki ugoruj w mundurkach. Pokrój je, razem z jabłkami, na cienkie plasterki. Jabłka skrop sokiem z cytryny. Ziemniaki ułóż na półmisku, przyprawiając je solą oraz pieprzem według uznania. Posyp je posiekaną natką pietruszki oraz drobno posiekanymi orzechami. Zostaw kilka orzechów w połówkach lub ćwiartkach do dekoracji.

Jajka ugotuj na twardo, oddziel białka od złotek i te pierwsze potnij na plasterki. Obkładaj ziemniaki jabłkami i jajami. Całość oblej majonezem wymieszanym z winem. Posyp od góry przetartymi przez sito żółtkami. Udekoruj i podawaj, smacznego!

Sprawdź inne przepisy!