Smażona salsefia to dobry pomysł na obiad, który pomoże Ci poszerzyć nieco Twój jadłospis. Sprawdź, jak przygotować to warzywo krok po kroku, używając tylko kilku podstawowych składników.

Smażona salsefia – składniki:
- 1 kg salsefii
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¾ szklanki mleka lub śmietanki 30%
- smalec do smażenia
- sól i cukier do smaku
Jak zrobić smażoną salsefię?
Salsefię umyj i obierz. W garnku zagotuj wodę i włóż do niej warzywa. Ugotuj ją do miękkości. Następnie wyjmij z wody, odcedź, osusz i zaczekaj aż wystygnie.
Do mąki dodaj jajka, sól, śmietankę, szczyptę cukru i wymieszaj dokładnie, jednocześnie podbijając całość za pomocą trzepaczki. W tak przygotowanym cieście zanurzaj korzonki salsefii. Patelnię rozgrzej ze smalcem i maczane warzywa wykładaj bezpośrednio na nią.
Podawaj bezpośrednio po usmażeniu, np. jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Smacznego!



