Smażona salsefia – jak się ja przygotowuje?

Smażona salsefia to dobry pomysł na obiad, który pomoże Ci poszerzyć nieco Twój jadłospis. Sprawdź, jak przygotować to warzywo krok po kroku, używając tylko kilku podstawowych składników.

Smażona salsefia

Smażona salsefia – składniki:

  • 1 kg salsefii
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleka lub śmietanki 30%
  • smalec do smażenia
  • sól i cukier do smaku

Jak zrobić smażoną salsefię?

Salsefię umyj i obierz. W garnku zagotuj wodę i włóż do niej warzywa. Ugotuj ją do miękkości. Następnie wyjmij z wody, odcedź, osusz i zaczekaj aż wystygnie.

Do mąki dodaj jajka, sól, śmietankę, szczyptę cukru i wymieszaj dokładnie, jednocześnie podbijając całość za pomocą trzepaczki. W tak przygotowanym cieście zanurzaj korzonki salsefii. Patelnię rozgrzej ze smalcem i maczane warzywa wykładaj bezpośrednio na nią.

Podawaj bezpośrednio po usmażeniu, np. jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Smacznego!

Sprawdź też inne przepisy!