Tarta grzybowa to naprawdę efektowne i smaczne danie. Jak ją zrobić? Sprawdź krok po kroku nasz przepis. Do przygotowania nadzienia przydadzą Ci się m.in. parówki i pomidory. To danie idealnie sprawdzi się na obiad!

Tarta grzybowa – składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- sól wg. uznania
Nadzienie:
- 300 g grzybów
- 250 g parówek
- 4 pomidory
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietany 12%
- 2,5 łyżki masła
- sól i pieprz wg. uznania
Jak zrobić tartę grzybową?
Mąkę pszenną posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, śmietanę oraz sól, a następnie szybko zagnieć ciasto. Wyłóż je na miskę, przykryj i wstaw do lodówki.
Grzyby oczyść. Pokrój je na mniejsze cząstki. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż na niej grzyby aż się zarumienią. Posól je.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim naczynie żaroodporne do tarty. Rozłóż na nim równomiernie grzyby. Parówki pokrój w ćwiartki i również ułóż je na cieście. Pomidory umyj i sparz, aby zdjąć z nich skórkę. Pokrój je w mniejsze kawałki i również układaj na cieście. Śmietaną wymieszaj z jajami oraz solą i pieprzem. Sosem zalej ciasto.
Piekarnik rozgrzej do 180°C i zapiekaj danie przez 30-45 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu, na ciepło. Smacznego!



