Tarta grzybowa – jak ją zrobić?

Tarta grzybowa to naprawdę efektowne i smaczne danie. Jak ją zrobić? Sprawdź krok po kroku nasz przepis. Do przygotowania nadzienia przydadzą Ci się m.in. parówki i pomidory. To danie idealnie sprawdzi się na obiad!

Tarta grzybowa

Tarta grzybowa – składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • sól wg. uznania

Nadzienie:

  • 300 g grzybów
  • 250 g parówek
  • 4 pomidory
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 2,5 łyżki masła
  • sól i pieprz wg. uznania

Jak zrobić tartę grzybową?

Mąkę pszenną posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, śmietanę oraz sól, a następnie szybko zagnieć ciasto. Wyłóż je na miskę, przykryj i wstaw do lodówki.

Grzyby oczyść. Pokrój je na mniejsze cząstki. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż na niej grzyby aż się zarumienią. Posól je.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim naczynie żaroodporne do tarty. Rozłóż na nim równomiernie grzyby. Parówki pokrój w ćwiartki i również ułóż je na cieście. Pomidory umyj i sparz, aby zdjąć z nich skórkę. Pokrój je w mniejsze kawałki i również układaj na cieście. Śmietaną wymieszaj z jajami oraz solą i pieprzem. Sosem zalej ciasto.

Piekarnik rozgrzej do 180°C i zapiekaj danie przez 30-45 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu, na ciepło. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy!