Zapiekane szparagi mogą być naprawdę bardzo smaczne. To minimalistyczne danie na pewno zwróci Twoją uwagę! Sprawdź, jakie składniki są potrzebne, zrób zakupy i przygotuj smaczny, zdrowy sezonowy obiad.

Zapiekane szparagi – składniki:
- 1 kg szparagów
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
- 5 łyżek startego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- oliwa z oliwek do foremki
- sól i cukier wg. uznania
Podane składniki wystarczą na ok. 8 porcji.
Jak zrobić zapiekane szparagi?
Szparagi umyj. Usuń dolną zdrewniałą część i oskrob je za pomocą ostrego noża. Wiąż je w pęczki i gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedź je, wyłóż na posmarowanym oliwą i posypanym połową bułki tartej naczyniu do zapiekania. Odpowiednie kupisz na przykład tu: https://gerlach.pl/naczynia-zaroodporne.
Przygotuj sos. Roztop masło, wymieszaj je z mąką i stopniowo dodając mleko doprowadź do zagotowania się. Wymieszaj z serem oraz przypraw do smaku solą. Zalej nimi szparagi. Posyp pozostałą bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180°C i wstaw całość do piekarnika na ok. 15-20 minut aż danie zarumieni się od góry. Podawaj bezpośrednio po wyciągnięciu z pieca. Smacznego!



