Zapiekane szparagi – jak je zrobić?

Zapiekane szparagi mogą być naprawdę bardzo smaczne. To minimalistyczne danie na pewno zwróci Twoją uwagę! Sprawdź, jakie składniki są potrzebne, zrób zakupy i przygotuj smaczny, zdrowy sezonowy obiad.

zapiekane szparagi

Zapiekane szparagi – składniki:

  • 1 kg szparagów
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • oliwa z oliwek do foremki
  • sól i cukier wg. uznania

Podane składniki wystarczą na ok. 8 porcji.

Jak zrobić zapiekane szparagi?

Szparagi umyj. Usuń dolną zdrewniałą część i oskrob je za pomocą ostrego noża. Wiąż je w pęczki i gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedź je, wyłóż na posmarowanym oliwą i posypanym połową bułki tartej naczyniu do zapiekania. Odpowiednie kupisz na przykład tu: https://gerlach.pl/naczynia-zaroodporne.

Przygotuj sos. Roztop masło, wymieszaj je z mąką i stopniowo dodając mleko doprowadź do zagotowania się. Wymieszaj z serem oraz przypraw do smaku solą. Zalej nimi szparagi. Posyp pozostałą bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180°C i wstaw całość do piekarnika na ok. 15-20 minut aż danie zarumieni się od góry. Podawaj bezpośrednio po wyciągnięciu z pieca. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy!