Jakie garnki z grubym dnem wybrać?

Kupując nowe garnki warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych parametrów. Jednym z nich jest grube dno, które sprawia, że gotowanie w naczyniu będzie dużo szybsze, bezpieczniejsze i wygodniejsze. Garnki z grubym dnem pozwalają na przygotowywanie posiłków bez obaw, że nierównomiernie podgrzeje lub za szybko ostygnie. Dowiedz się, jak wybrać najlepsze naczynia do swoich potrzeb!

garnki z grubym dnem

Garnki z grubym dnem – co to takiego?

Garnki z grubym dnem to naczynia, które pozwalają na szybsze, bezpieczniejsze i wygodniejsze gotowanie. Posiadają one specyficzną konstrukcję, złożoną z wielu poziomów, która pozwala na równomierne rozprowadzanie ciepła. Dzięki temu, potrawy rzadziej się przypalają oraz jest zmniejszone ryzyko, że część dania będzie surowa, a część gotowa to jedzenia, co jest ich ogromną zaletą.

Wielowarstwowe dno garnków najczęściej wykonane jest z naprzemiennych warstw ze stali nierdzewnej, aluminium oraz miedzi. Aby naczynia te nadawały się do użytku na kuchenkach indukcyjnych muszą mieć wbudowany ferromagnetyczny dysk, który umożliwia przesyłanie energii między urządzeniem a garnkiem.

Garnki z grubym dnem wykonane mogą być z najróżniejszych materiałów i występują w naprawdę wielu różnych modelach, rozmiarach oraz kolorach, dlatego każdy na pewno znajdzie dla siebie coś idealnego, co odpowiednio wpasuje się w charakter kuchni.

Garnki z grubym dnem – jakie są ich zalety?

Garnki z grubym dnem mają bardzo wiele zalet. Korzystanie z nich może być naprawdę ogromną przyjemnością, szczególnie jeśli wcześniej gotowaliśmy przede wszystkim w naczyniach słabej jakości. Dowiedz się, jakie są zalety garnków z grubym dnem i dlaczego będą one dobrym wyborem!

Równomierne i szybkie rozprowadzanie ciepła

Dzięki swojej specjalnej budowie, garnki z grubym dnem równomiernie rozprowadzają ciepło. Dzięki temu dania rzadziej się przypalają, nie dojdzie do sytuacji, gdy jedna część potrawy jest gotowa do jedzenia, a druga jeszcze zdecydowanie nie. Dodatkowo, dzięki dobremu przewodnictwu cieplnemu do podgrzania dania zużywamy zdecydowanie mniej energii niż w przypadku gotowania w garnkach z cienkim dnem, dzięki czemu możemy zaoszczędzić odrobinę na rachunkach na prąd!

Utrzymywanie ciepła i temperatury

Garnki z grubym dnem dobrze izolują, dzięki czemu przechowywane w nich potrawy nie stygną tak szybko. Jest to szczególnie praktyczne i wygodne rozwiązanie wtedy, gdy nie wszyscy domownicy jedzą posiłki dokładnie o tej samej porze, a nie chcemy co kilka minut podgrzewać ugotowanych dań. 

Większa odporność na uszkodzenia mechaniczne

Kolejną zaletą garnków z grubym dnem jest ich wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki wzmocnionej konstrukcji dna naczynia, trudniej o jego uszkodzenie lub odkształcenie, nawet wtedy, gdy nam upadnie lub w coś nim przypadkowo uderzymy.

Dodatkowo, jeśli gotujemy bardzo dużo, a nasze naczynia są często używane, zdecydowanie lepiej jest postawić na te z grubym dnem, ponieważ są one bardziej wytrzymałe od tych, które mają dno cienkie.

garnki z grubym dnem

Jakie garnki z grubym dnem wybrać?

Na rynku dostępnych jest naprawdę dużo różnorodnych modeli i rodzajów garnków z grubym dnem, a każdy model charakteryzuje się nieco innymi właściwościami. Jakie naczynia najlepiej więc wybrać?

Czym charakteryzują się garnki z grubym dnem ze stali nierdzewnej?

Stal nierdzewna jest jednym z najbardziej uniwersalnych i najlepszych surowców, z których wykonane są garnki z grubym dnem. Materiał ten jest wytrzymały na uszkodzenia, bardzo łatwo jest utrzymać go w czystości, naczynia można bez obaw myć w zmywarce, nie rdzewieją ani nie korodują, są neutralne chemiczne oraz stosunkowo lekkie.

Najlepszym obecnie wykorzystywanym typem stali nierdzewnej jest ta oznaczana symbolem 18/10, który oznacza konkretny stop (18% chromu i 10% niklu), który gwarantuje najwyższą jakość i wygodę użytkowania. Naczynia z niego wykonane są niestety odrobinę droższe niż pozostałe, jeśli jednak zależy Ci na jakości, warto w nie zainwestować.

Czym charakteryzują się garnki z grubym dnem z aluminium?

Garnki aluminiowe także są bardzo popularnym wyborem wśród osób, które uwielbiają gotować. Pamiętać jednak trzeba, że surowiec ten wchodzi w szkodliwe dla zdrowia reakcje chemiczne z kwaśną żywnością, dlatego lepiej jest nie gotować w nich tego typu dań. Na szczęście, ze względu  bezpieczeństwa i komfortu użytkowania, większość naczyń jest obecnie pokrywana różnymi powłokami – ceramicznymi, imitującymi marmur i innymi, dzięki którym garnki stają się całkowicie bezpieczne w użytkowaniu i często zyskują dodatkowe zalety, takie jak nieprzywieralność.

Dobrej jakości garnki aluminiowe z grubym dnem są wygodne w użytkowaniu i mają wiele zalet. Szybko się nagrzewają, są bardzo lekkie, stosunkowo niedrogie oraz najczęściej pokryte są powłoką nieprzywierającą. Mogą być one naprawdę dobrym wyborem, nie warto jednak stawiać na te najtańsze, ponieważ jakość ich wykonania może pozostawiać wiele do życzenia.

garnki z grubym dnem

Czym charakteryzują się garnki emaliowane z grubym dnem?

Coraz więcej osób decyduje się obecnie na garnki emaliowane. Są one zwykle bardzo ładne i oprócz tego, że wygodnie się w nich gotuje, to świetnie wyglądają w kuchni. Poza tym, że naczynia te są bardzo funkcjonalne i uniwersalne, to mają także znacznie więcej zalet.

Przede wszystkim są one odporne na zarysowanie, korozję czy rdzewienie. Dodatkowo emalia jest neutralna chemicznie, co oznacza, że nie wchodzi w szkodliwe reakcje z nawet kwaśną żywnością oraz jest bezpieczna dla alergików. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że nie wpływa ona na smak przechowywanych w garnku potraw, co może być problemem w przypadku naczyń wykonanych ze stali lub aluminium.

Podsumowując, garnki z grubym dnem to dobry wybór, ponieważ pozwalają one na szybsze gotowanie i zmniejszają ryzyko przypalenia potraw. Oczywiście, jeśli zostawimy je na największym gazie i ani razu nie zamieszamy, mogą się przypalić, jednak nie stanie się to tak szybko, jak w przypadku garnków z pojedynczym dnem.

Dowiedz się więcej o wyposażeniu kuchni!