Rosół drobiowy to jeden z najpopularniejszych w Polsce. Jak go przygotować szybko i smacznie? Sprawdź tradycyjny przepis, który zawsze się udaje i do którego stworzenia potrzebujesz tylko podstawowych składników.

Rosół drobiowy – składniki:
- 1 kg kurczaka
- 300 g włoszczyzny – bez pora
- 3 cebule
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz i cukier do smaku
Jak zrobić rosół drobiowy?
Oczyść kurczaka. Ewentualne pozostałości po upierzeniu możesz opalić na palniku. Umyj go z zewnątrz i w wewnątrz. Włóż go do garnka, zalej wodą, posól i dodaj odrobinę cukru. Gotuj na niezbyt dużym ogniu. Po 30 minutach dodaj do wywaru obrane i umyte warzywa. Cebulę umyj bez obierania jej, opal ją na płomieniu i również dodaj do zupy. Gotuj całość przez kolejne 30 minut. Tak przygotowaną zupę przecedź przez gęste sito i podawaj. Smacznego!



