Zakwas buraczany to doskonała baza do barszczu i nie tylko. Stworzysz z nim również pyszne chłodniki, albo po prostu: wypijesz zakwas jako napój. Przygotowanie go jest nieco czasochłonne, ale to bardzo prostu przepis. Przygotuj więc składniki i zabierz się do pracy!

Zakwas buraczany – składniki:
- 1 kg buraków
- 2-3 l przegotowanej wody
- kawałek skórki z razowego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Jak zrobić zakwas buraczany?
Buraki umyj – najlepiej wyszoruj je za pomocą szczotki. Obierz je i opłucz, a następnie pokrój na cienkie plasterki bądź zetrzyj na grubej tarce do jarzyn. Przełóż je do wyparzonego, kamiennego naczynia. Zalej zimną, przegotowaną wodą, dodaj nieco cukru, sól, skórkę z razowego chleba i pokrojone ząbki czosnku. Następnie przykryj gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4-5 dni. Po tym czasie powstanie zakwas buraczany, który po przecedzeniu możesz wykorzystać do stworzenia barszczu czerwonego. Możesz przechowywać go przez kilka tygodni, przelewając go do butelek lub słoików i przechowując szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu.



