Zupa z młodego szczawiu jest smaczna i aromatyczna. Sprawdź, jak przygotować to sezonowe danie krok po kroku. Przydadzą Ci się do tego podstawowe składniki, które kupisz w każdym sklepie spożywczym. Jest więc dość łatwo dostępna.

Zupa z młodego szczawiu – składniki:
- 300 g włoszczyzny
- 200 g szczawiu
- 20 g masła
- 250 ml mleka
- 15 g mąki
- 60 ml śmietany 12%
- 4 jajka
- 10 g posiekanego koperku
- 20 g posiekanego szczypiorku
- sól i cukier do smaku
Jak zrobić zupę z młodego szczawiu?
Warzywa umyj dokładnie. Obierz je i opłucz. Pokrój na mniejsze kawałki, a następnie duś je w garnku z dodatkiem tłuszczu. Zalej 500 ml wrzącej wody. Posól i ugotuj do miękkości – zajmie to ok. 25-30 minut. W tym czasie przebierz, umyj, osusz i posiekaj szczaw, a także ugotuj jajka na twardo.
Jajka obierz i pokrój w plastry. Ugotowaną włoszczyznę odcedź – możesz użyć ją go przygotowania sałatki. Wywar zagotuj, zagęść go mąką i dodaj szczaw. Zaczekaj, aż zawrze. Następnie odstaw, dodaj śmietanę oraz przegotowane wcześniej mleko i zieleninę.
Jajka wykładaj na talerze. Zalewaj je zupą i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Zupę możesz przygotować również na bulionie lub wywarze z kości. Smacznego!



