Barszcz czerwony na rosole – smaczna zupa na zakwasie

Barszcz czerwony na rosole to naprawdę pyszna zupa, którą przygotujesz na domowym lub kupnym zakwasie buraczanym. Wykonanie jej jest dość czasochłonne, bo wymaga przygotowania wywaru, to stosunkowo prosty przepis. Jak go przygotować krok po kroku? Sprawdź produkty do kuchni, które mogą Ci się przydać w trakcie gotowania: https://gerlach.pl/promocje.

Barszcz czerwony na rosole

Barszcz czerwony na rosole – składniki:

  • 300 g wołowiny z kością
  • 100 g wieprzowiny z kością
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 500 g buraków
  • 1-2 szklanki zakwasu buraczanego
  • sól, cukier i pieprz wg. uznania
  • listek laurowy

Jak zrobić barszcz czerwony na rosole?

Mięso dokładnie oczyść i umyj je w garnku. Zalej je wodą, posól i gotuj przez ok. 2 godziny. Warzywa również umyj i dodaj je mniej więcej w połowie gotowania razem z listkiem laurowym. Moc kuchenki nie powinna być zbyt duża.

Buraki umyj, najlepiej szorując je dokładnie. Przełóż je do garnka, zalej wrzątkiem i ugotuj aż do miękkości. Po ostudzeniu obierz je i zetrzyj na tarce.

Wywar z mięsa przecedź i zalej nim utarte buraki. Zagotuj i odcedź. Barszcz połącz z zakwasem. Dopraw do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy!