Zupa z dyni to pyszna, sezonowa propozycja, którą musisz przygotować przynajmniej raz w sezonie. Sprawdź krok po kroku jak ją zrobić. Przygotuj wcześniej odpowiednio duży garnek i zaopatrz się oczywiście w świeżą dynię.

Zupa z dyni – składniki:
- 300 g dyni
- 3 cebule
- 1,5 szklanki mleka
- 3 ziemniaki
- 20 g masła
- 90 g zielonego groszku konserwowego bez zalewy
- 20 g posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz wg. uznania
Jak zrobić zupę z dyni?
Zacznij od obrania cebuli. Obierz ją, opłucz i pokrój. Ziemniaki również przygotuj i pokrój w kostkę. Składniki zalej wrzącą wodą. Posól ją i zacznij gotować.
Dynię umyj, obierz ze skóry i oczyść z pestek. Pokrój w kostkę. Dodaj ją do warzyw razem z połową masła i gotuj przez ok. 20 minut, aż do miękkości. Całość lekko przestudź. Zblenduj lub przetrzyj przez sito, a następnie zacznij podgrzewanie ponownie, dodając groszek. Gdy zupa zacznie wrzeć, wyłącz kuchenkę.
Zupę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z grzankami z bułki. Smacznego!



