Zupa z dyni – idealna na jesień

Zupa z dyni to pyszna, sezonowa propozycja, którą musisz przygotować przynajmniej raz w sezonie. Sprawdź krok po kroku jak ją zrobić. Przygotuj wcześniej odpowiednio duży garnek i zaopatrz się oczywiście w świeżą dynię.

Zupa z dyni

Zupa z dyni – składniki:

  • 300 g dyni
  • 3 cebule
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 ziemniaki
  • 20 g masła
  • 90 g zielonego groszku konserwowego bez zalewy
  • 20 g posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz wg. uznania

Jak zrobić zupę z dyni?

Zacznij od obrania cebuli. Obierz ją, opłucz i pokrój. Ziemniaki również przygotuj i pokrój w kostkę. Składniki zalej wrzącą wodą. Posól ją i zacznij gotować.

Dynię umyj, obierz ze skóry i oczyść z pestek. Pokrój w kostkę. Dodaj ją do warzyw razem z połową masła i gotuj przez ok. 20 minut, aż do miękkości. Całość lekko przestudź. Zblenduj lub przetrzyj przez sito, a następnie zacznij podgrzewanie ponownie, dodając groszek. Gdy zupa zacznie wrzeć, wyłącz kuchenkę.

Zupę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z grzankami z bułki. Smacznego!

Sprawdź inne pomysły na dania!