Barszcz czerwony zabielany z fasolą to pożywna zupa, którą stworzysz w około 2 godziny. Sprawdź, jak ją przygotować krok po kroku. Pamiętaj, aby przed ugotowaniem bardzo dokładnie umyć buraki!

Barszcz czerwony zabielany z fasolą – składniki:
- 500 g buraków
- 4 kwaśne jabłka
- 250 ml śmietany 12%
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku z koperkiem
- 300 g drobnej fasoli
- sól, pieprz i cukier do smaku
Jak zrobić barszcz czerwony zabielany z fasolą?
Zacznij od przebrania i umycia fasoli. Namaczaj ją w wodzie – najlepiej przez ok. 24 godziny. Ugotuj ją, używając tego samego płynu. Powinno zająć to ok. 30 minut. Posól wodę dopiero pod koniec gotowania.
Buraki dokładnie umyj i również ugotuj: zajmie to ok. 1-1,5 godziny. Nie musisz ich do tego celu obierać. Dobrą alternatywą będzie również upieczenie ich w piekarniku. Gdy zmiękną, obierz je, opłucz i zetrzyj na dużej tarce. Obierz jabłka i również je zetrzyj. Połącz składniki, zalej je wodą, gotuj przez 2-3 minuty w garnku i odstaw. Dodaj fasolę razem z wodą, w której się gotowała, przypraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodaj śmietanę oraz posiekane zioła. Danie podawaj zaraz po przygotowaniu. Smacznego!



