Zupa szpinakowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Warto przygotować ją przynajmniej raz w sezonie letnim. Sprawdź, jak ją zrobić krok po kroku. Możesz stworzyć ją na wywarze z warzyw (jak w przepisie) lub też na bazie rosołu.

Zupa szpinakowa – składniki:
- 300 g włoszczyzny
- 300 g młodego szpinaku
- 15 g masła klarowanego
- 10 g masła
- 500 ml mleka
- 30 g posiekanej natki pietruszki
- 15 g posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować zupę szpinakową?
Zacznij od umycia i obrania włoszczyzny. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Podduś je na klarowanym maśle. Zalej je 500 ml ciepłej wody i gotuj aż zmiękną.
Szpinak dokładnie przebierz. Umyj go i odsącz, a następnie oddaj do gotujących się warzyw. Gdy się zagotują, wyłącz kuchenkę. Gdy całość nieco przestygnie przetrzyj ją przez sito. Podgrzej wszystko, dodając ciepłe mleko. Dodaj nico masła oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zaraz po przygotowaniu z grzankami lub pieczywem. Smacznego!



