Barszcz jesienny – z dodatkiem jabłek!

Barszcz jesienny jest dodatkowo przełamany jabłkami, które nadają mu unikalnego smaku. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku! Zupę możesz przygotować na bazie kwasu buraczanego lub skorzystać z kwasku cytrynowego, jeśli go nie posiadasz.

Barszcz jesienny

Barszcz jesienny – składniki:

  • 500 g buraków
  • 3 cebule
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 łyżka masła
  • Sok z 1 cytryny
  • kwas buraczany lub kwasek cytrynowy
  • 2-3 ogórki
  • 3-4 pomidory
  • 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
  • Sól i cukier wg. uznania

Jak zrobić barszcz jesienny?

Cebule i jabłka umyj, pokrój i zalej wrzącą wodą. Posól, a następnie ugotuj do miękkości. Przetrzyj je przez sito. Buraki dokładnie umyj i ugotuj je w łupinach. Gdy przestygną, obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do buraków dodaj przecier z cebuli i jabłek. Zagotuj całość i odstaw. Dodaj mało, obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz pokrojone w paski ogórki. Dodaj posiekaną nać pietruszki. Przypraw sokiem z cytryny lub kwasem z buraków, a także solą oraz cukrem. Smacznego!

Sprawdź też inne przepisy!