Barszcz jesienny jest dodatkowo przełamany jabłkami, które nadają mu unikalnego smaku. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku! Zupę możesz przygotować na bazie kwasu buraczanego lub skorzystać z kwasku cytrynowego, jeśli go nie posiadasz.

Barszcz jesienny – składniki:
- 500 g buraków
- 3 cebule
- 3 kwaśne jabłka
- 1 łyżka masła
- Sok z 1 cytryny
- kwas buraczany lub kwasek cytrynowy
- 2-3 ogórki
- 3-4 pomidory
- 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
- Sól i cukier wg. uznania
Jak zrobić barszcz jesienny?
Cebule i jabłka umyj, pokrój i zalej wrzącą wodą. Posól, a następnie ugotuj do miękkości. Przetrzyj je przez sito. Buraki dokładnie umyj i ugotuj je w łupinach. Gdy przestygną, obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do buraków dodaj przecier z cebuli i jabłek. Zagotuj całość i odstaw. Dodaj mało, obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz pokrojone w paski ogórki. Dodaj posiekaną nać pietruszki. Przypraw sokiem z cytryny lub kwasem z buraków, a także solą oraz cukrem. Smacznego!



