Zupa krem z selerów – smaczna i zagęszczona żółtkiem

Zupa krem z selerów to smaczna propozycja na pożywną zupę, idealną dla miłośników warzyw oraz lekkich dań. Sprawdź, jak ją przygotować krok po kroku. Poza garnkiem przyda Ci się również wygodny blender. Dobre akcesoria kuchenne kupisz tutaj: https://gerlach.pl/promocje.

Zupa krem z selerów

Zupa krem z selerów – składniki:

  • 750 g selerów
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 2 żółtka
  • 30 g posiekanej natki pietruszki
  • grzanki wg. uznania
  • Sól do smaku

Jak zrobić zupę krem z selerów?

Warzywa i ziemniaki umyj. Obierz je i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę. Posól ją i dodaj do niej warzywa. Gotuj całość aż warzywa zmiękną. Ostudź i przetrzyj przez sito lub zblenduj. Tak przygotowaną zupę podgrzej i połącz ją ze śmietanką wymieszaną z żółtkami. Uważaj, aby po tym fakcie jej nie zagotować!

Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, dodając posiekaną natkę pietruszki oraz grzanki.

Sprawdź inne przepisy!