Cebulowa zupa staropolska – jak ją zrobić?

Cebulowa zupa staropolska to tradycyjny przepis, który warto znać. Jest rozgrzewająca i bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się jako przełamanie typowo podawanych w wielu domach zup, zarówno na co dzień, jak i od święta. Jak ją przygotować?

Cebulowa zupa staropolska

Cebulowa zupa staropolska – składniki:

  • 750 g cebuli
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 20 g masła
  • 120 ml śmietany 12%
  • 2 żółtka jajek
  • sól wg. uznania

Jak zrobić cebulową zupę staropolską?

Cebule, pietruszkę i por obierz (jeśli jest potrzeba), umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Podduś je delikatnie na głębokiej patelni z dodatkiem masła. Gdy zmiękną i nabiorą aromatów, zalej je wrzącą wodą. Posól i ugotuj, a następnie przetrzyj przez sito bądź zblenduj. Żółtka jaj wymieszaj ze śmietaną i dodaj je do przygotowanej zupy.

Danie podawaj z grzankami z chleba razowego bądź np. z łazankami. Smacznego!

Sprawdź też inne przepisy!