Cebulowa zupa staropolska to tradycyjny przepis, który warto znać. Jest rozgrzewająca i bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się jako przełamanie typowo podawanych w wielu domach zup, zarówno na co dzień, jak i od święta. Jak ją przygotować?

Cebulowa zupa staropolska – składniki:
- 750 g cebuli
- 2 pietruszki
- 1 por
- 20 g masła
- 120 ml śmietany 12%
- 2 żółtka jajek
- sól wg. uznania
Jak zrobić cebulową zupę staropolską?
Cebule, pietruszkę i por obierz (jeśli jest potrzeba), umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Podduś je delikatnie na głębokiej patelni z dodatkiem masła. Gdy zmiękną i nabiorą aromatów, zalej je wrzącą wodą. Posól i ugotuj, a następnie przetrzyj przez sito bądź zblenduj. Żółtka jaj wymieszaj ze śmietaną i dodaj je do przygotowanej zupy.
Danie podawaj z grzankami z chleba razowego bądź np. z łazankami. Smacznego!



