Chłodnik buraczano-szczawiowy to propozycja na upalne dni. Połączenie zakazu buraczanego ze szczawiem to pyszny i szybki sposób na zupę. Sprawdź, jak ją zrobić krok po kroku.

Chłodnik buraczano-szczawiowy – składniki:
- 100 g szczawiu
- 500 ml zsiadłego mleka
- 200 ml śmietany 12%
- 250 ml zakwasu buraczanego
- 30 g drobno posiekanego koperku
- 2-4 jajka ugotowane na twardo
- sól i cukier wg. uznania
Jak przygotować chłodnik buraczano-szczawiowy?
Szczaw przebierz dokładnie, usuwając chore lub nieświeże liście. Umyj go i posiekaj drobno za pomocą ostrego noża. Warto używać drewnianej deski do krojenia. Zalej go 250 ml wrzącej wody, posól i zagotuj. Następnie przetrzyj go przez sito i ostudź.
Zsiadłe mleko roztrzep ze śmietaną za pomocą trzepaczki. Połącz je z zakwasem buraczanym oraz szczawiem. Dodaj koperek. Przypraw według uznania solą oraz cukrem. Odstaw i ochłódź.
Jajka ugotuj na twardo. Pokrój je w ćwiartki lub połówki i wykładaj na talerze. Zalewaj je zupą i podawaj. Smacznego!



