Chłodnik buraczano-szczawiowy – przygotuj go w domu!

Chłodnik buraczano-szczawiowy to propozycja na upalne dni. Połączenie zakazu buraczanego ze szczawiem to pyszny i szybki sposób na zupę. Sprawdź, jak ją zrobić krok po kroku.

Chłodnik buraczano-szczawiowy

Chłodnik buraczano-szczawiowy – składniki:

  • 100 g szczawiu
  • 500 ml zsiadłego mleka
  • 200 ml śmietany 12%
  • 250 ml zakwasu buraczanego
  • 30 g drobno posiekanego koperku
  • 2-4 jajka ugotowane na twardo
  • sól i cukier wg. uznania

Jak przygotować chłodnik buraczano-szczawiowy?

Szczaw przebierz dokładnie, usuwając chore lub nieświeże liście. Umyj go i posiekaj drobno za pomocą ostrego noża. Warto używać drewnianej deski do krojenia. Zalej go 250 ml wrzącej wody, posól i zagotuj. Następnie przetrzyj go przez sito i ostudź.

Zsiadłe mleko roztrzep ze śmietaną za pomocą trzepaczki. Połącz je z zakwasem buraczanym oraz szczawiem. Dodaj koperek. Przypraw według uznania solą oraz cukrem. Odstaw i ochłódź.

Jajka ugotuj na twardo. Pokrój je w ćwiartki lub połówki i wykładaj na talerze. Zalewaj je zupą i podawaj. Smacznego!

Sprawdź, jak przygotować inne przepisy!