Zupa krem z porów z grzankami to pomysł na rozgrzewającą zupę, idealną na chłodniejsze dni. Jak ją zrobić krok po kroku? Poznaj nasz przepis! Pamiętaj, że na pewno przyda Ci się duży garnek oraz zestaw ostrych noży.

Zupa krem z porów z grzankami – składniki:
- 500 g porów
- 2 cebule
- 1 duża pietruszka
- 1/5 selera
- 1 łyżka oleju
- 2 średnie ziemniaki
- 120 ml śmietany 12%
- 25 g posiekanej natki pietruszki
- sól wg. uznania
- grzanki wg. uznania
Jak przygotować zupę krem z porów z grzankami?
Zacznij od obrania warzyw: cebuli, pietruszki, ziemniaków i selera. Pory dokładnie umyj, sprawdzając, czy pomiędzy liśćmi nie pozostała ziemia. Przygotowane warzywa pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka, dodaj tłuszcz, zalej wrzącą wodą posól i gotuj aż do miękkości – przez około 25 minut.
Gdy warzywa zmiękną, zaczekaj aż zupa nieco przestygnie. Następnie zblenduj ją lub też przetrzyj przez sito. Dodaj do całości śmietankę i jeśli jest potrzeba – posól. Po wyłożeniu na talerz każdą porcję posypuj natką pietruszki i dodawaj grzanki. Smacznego!



