Chłodnik ogórkowy to tradycyjne danie na lato, które działa niezwykle odświeżająco. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale zobaczysz, że jest tego wart. Sprawdź, jak go zrobić krok po kroku.

Chłodnik ogórkowy – składniki:
- 500 ml soku z kwaszonych ogórków
- 300 g buraków
- 4 łyżki mąki
- 15 g posiekanego koperku
- 2 ogórki kwaszone
- 3 jajka
- 150 g ugotowanej ryby lub pieczeni, np. cielęcej
- 250 ml śmietany 12%
- sól i cukier wg. uznania
Jak zrobić chłodnik ogórkowy?
Buraki dokładnie umyj i gotuj je do miękkości przez ok. 1-1,5 godziny. Gdy przestygną, obierz je ze skórki, opłucz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Sok z kwaszonych ogórków wymieszaj ze 250 ml wody, zagotuj i tak przygotowanym płynem zalej starte buraki. Zostaw całość do wyginięcia. Do chłodnej zupy dodaj pokrojone w paski ogórki kwaszone. Jajka ugotuj, pokrój je w paski i również dodaj do zupy. Pokrój także mięso, dodaj śmietanę i posiekany koperek. Przypraw do smaku cukrem oraz solą. Schładzaj w lodówce. Smacznego!



