Zupa krem z kalarepy ma kremową konsystencję i jest naprawdę zdrowa. Do jej przygotowania potrzebujesz między innymi mleka i śmietanki. Nie zapomnij o dodatku masła! Sprawdź nasz smaczny przepis już teraz. Akcesoria do gotowania w dobrych cenach kupisz tu: https://gerlach.pl/promocje.

Zupa krem z kalarepy – składniki:
- 500 g kalarepy
- 15 g masła
- 40 g koperku + dodatkowe 15 g
- 40 g natki pietruszki
- 130 ml śmietanki 18%
- 250 ml mleka
- 1-2 żółtka
- 5 g mąki pszennej
- sól do smaku
Jak przygotować zupę krem z kalarepy?
Zacznij od umycia kalarepy. Obierz ją ostrożnie, usuwając tylko cienką warstwę skórki. Pokrój ją i włóż do rondelka. Dodaj nieco masła, lekko posól i duś pod przykryciem, uważając, aby się nie przypaliła. Po ok. 10 minutach dodaj umyty koperek i natkę pietruszki. Zalej całość 500 ml wrzącej wody i gotuj aż warzywa zmiękną. Mąkę wymieszaj z połową mleka i dodaj do wrzącej zupy pod koniec gotowania. Gdy woda zawsze odstaw z kuchenki.
Zupę przetrzyj przez sito lub zblenduj. Żółtka wymieszaj z pozostałym mlekiem i dodaj mieszankę do gorącej zupy. Wymieszaj wszystko i nie gotuj. Dodaj śmietankę oraz posiekany koperek. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!



