Zupa krem z kalarepy – jak zrobić?

Zupa krem z kalarepy ma kremową konsystencję i jest naprawdę zdrowa. Do jej przygotowania potrzebujesz między innymi mleka i śmietanki. Nie zapomnij o dodatku masła! Sprawdź nasz smaczny przepis już teraz. Akcesoria do gotowania w dobrych cenach kupisz tu: https://gerlach.pl/promocje.

Zupa krem z kalarepy

Zupa krem z kalarepy – składniki:

  • 500 g kalarepy
  • 15 g masła
  • 40 g koperku + dodatkowe 15 g
  • 40 g natki pietruszki
  • 130 ml śmietanki 18%
  • 250 ml mleka
  • 1-2 żółtka
  • 5 g mąki pszennej
  • sól do smaku

Jak przygotować zupę krem z kalarepy?

Zacznij od umycia kalarepy. Obierz ją ostrożnie, usuwając tylko cienką warstwę skórki. Pokrój ją i włóż do rondelka. Dodaj nieco masła, lekko posól i duś pod przykryciem, uważając, aby się nie przypaliła. Po ok. 10 minutach dodaj umyty koperek i natkę pietruszki. Zalej całość 500 ml wrzącej wody i gotuj aż warzywa zmiękną. Mąkę wymieszaj z połową mleka i dodaj do wrzącej zupy pod koniec gotowania. Gdy woda zawsze odstaw z kuchenki.

Zupę przetrzyj przez sito lub zblenduj. Żółtka wymieszaj z pozostałym mlekiem i dodaj mieszankę do gorącej zupy. Wymieszaj wszystko i nie gotuj. Dodaj śmietankę oraz posiekany koperek. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!

Sprawdź, jak przygotować inne przepisy!