Chłodnik szczawiowy jest idealny na upalne dni. Aby go przygotować, najpierw należy jednak ugotować szczaw. Sprawdź krok po kroku nasz instruktaż, aby stworzyć naprawdę pyszną i smaczną zupę na zimno.

Chłodnik szczawiowy – składniki:
- 250 g młodego szczawiu
- 40 g posiekanej natki pietruszki
- 30 g posiekanego koperku
- 750 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól i cukier wg. uznania
Podane składniki wystarczą na 4 porcje zupy.
Jak zrobić chłodnik szczawiowy?
Zacznij od dokładnego przebrania szczawiu. Usuń szypułki, a liście umyj dokładnie. Przełóż je do garnka z wrzącą, posoloną wodą (250 ml). Gotuj w odkrytym naczyniu, a następnie ostudź i przetrzyj przez sito. Możesz też całość zblendować, Połącz z jogurtem za pomocą trzepaczki.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Przypraw solą i cukrem, a następnie odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem na każdy talerz wykładaj ½ jajka ugotowanego na twardo. Smacznego!



