Chłodnik szczawiowy – przygotuj go w domu!

Chłodnik szczawiowy jest idealny na upalne dni. Aby go przygotować, najpierw należy jednak ugotować szczaw. Sprawdź krok po kroku nasz instruktaż, aby stworzyć naprawdę pyszną i smaczną zupę na zimno.

Chłodnik szczawiowy

Chłodnik szczawiowy – składniki:

  • 250 g młodego szczawiu
  • 40 g posiekanej natki pietruszki
  • 30 g posiekanego koperku
  • 750 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól i cukier wg. uznania

Podane składniki wystarczą na 4 porcje zupy.

Jak zrobić chłodnik szczawiowy?

Zacznij od dokładnego przebrania szczawiu. Usuń szypułki, a liście umyj dokładnie. Przełóż je do garnka z wrzącą, posoloną wodą (250 ml). Gotuj w odkrytym naczyniu, a następnie ostudź i przetrzyj przez sito. Możesz też całość zblendować, Połącz z jogurtem za pomocą trzepaczki.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Przypraw solą i cukrem, a następnie odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem na każdy talerz wykładaj ½ jajka ugotowanego na twardo. Smacznego!

Sprawdź też inne przepisy.