Cytrynowa zupa z ryżem to minimalistyczny, lecz smaczny przepis na lekko kwaśną zupę, która doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Przygotujesz ją na bazie wywaru z warzyw. Dowiedz się, jak zrobić ją krok po kroku!

Cytrynowa zupa z ryżem – składniki:
- 500 g włoszczyzny
- 1 łyżeczka masła
- 1 cytryna
- 2 żółtka
- 120 ml słodkiej śmietanki
- 30 g posiekanej natki pietruszki
- 30 g posiekanego koperku
- sól i cukier wg. uznania
- ryż ugotowany na sypko
Jak zrobić cytrynową zupę z ryżem?
Zacznij od umycia, obrania i opłukania warzyw. Pokrój je i dodaj je do wrzącej, posolonej wody. Dodaj do niej połowę masła i gotuj przez ok. 30 minut. Gdy warzywa zmiękną, odcedź całość.
Żółtka wymieszaj ze śmietanką. Połącz je ze wciąż gorącym wywarem, dodaj pozostałe masło. Dopraw zupę sokiem wyciśniętym z cytryny – ilość według Twojego smaku i uznania. Dodaj również soli oraz cukru. Wzbogać zupę posiekaną natkę pietruszki i koperek. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, do każdego talerza dodając 2 łyżki ugotowanego na sypko ryżu. Smacznego!



