Chłodnik z botwinki to prosta w przygotowaniu zupa, idealna na lato. Do jej przygotowania warto zaopatrzyć się w zsiadłe mleko oraz zakwas buraczany. Sprawdź, jak ją zrobić krok po kroku!

Chłodnik z botwinki – składniki:
- 900 g botwinki
- 750 ml zsiadłego mleka
- 250 ml zakwasu buraczanego
- 250 ml śmietany 18%
- 200 g pieczeni cielęcej
- 3 jajka
- 2 ogórki
- 30 g posiekanego szczypiorku
- 30 g posiekanego koperku
- sok z cytryny
- sól i cukier do smaku
Jak zrobić chłodnik z botwinki?
Botwinkę dokładnie umyj. Posiekaj ją i zalej ok. ¾ szklanki wrzącej wody. Posól ją i gotuj przez 4-7 minut. Odstaw na bok i wystudź.
Pieczeń cielęcą pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją do wazy. To samo zrób z botwinką, szczypiorkiem, koperkiem i pokrojonymi w plasterki ogórkami. Jajka ugotuj na twardo, również dodaj je do pozostałych składników.
Zsiadłe mleko wymieszaj ze śmietaną oraz zakwasem buraczanym. Zalej płynem składniki. Możesz przyprawić chłodnik cukrem oraz solą. Schładzaj w lodówce i podawaj. Smacznego!



