Chłodnik z botwinki – jak go przygotować?

Chłodnik z botwinki to prosta w przygotowaniu zupa, idealna na lato. Do jej przygotowania warto zaopatrzyć się w zsiadłe mleko oraz zakwas buraczany. Sprawdź, jak ją zrobić krok po kroku!

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki – składniki:

  • 900 g botwinki
  • 750 ml zsiadłego mleka
  • 250 ml zakwasu buraczanego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 200 g pieczeni cielęcej
  • 3 jajka
  • 2 ogórki
  • 30 g posiekanego szczypiorku
  • 30 g posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • sól i cukier do smaku

Jak zrobić chłodnik z botwinki?

Botwinkę dokładnie umyj. Posiekaj ją i zalej ok. ¾ szklanki wrzącej wody. Posól ją i gotuj przez 4-7 minut. Odstaw na bok i wystudź.

Pieczeń cielęcą pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją do wazy. To samo zrób z botwinką, szczypiorkiem, koperkiem i pokrojonymi w plasterki ogórkami. Jajka ugotuj na twardo, również dodaj je do pozostałych składników.

Zsiadłe mleko wymieszaj ze śmietaną oraz zakwasem buraczanym. Zalej płynem składniki. Możesz przyprawić chłodnik cukrem oraz solą. Schładzaj w lodówce i podawaj. Smacznego!

Sprawdź też inne pomysły na przepisy!